19 juli 2024

Vermogensbeheer sneller beschikbaar voor iedereen door AI

Vermogensbeheer sneller beschikbaar voor iedereen door AI 

Utrecht, 19 juli – Vermogensbeheer wordt door de inzet van Artificial Intelligence (AI) en geavanceerde modellen zoals het Value-At-Risk model van BlackRock razendsnel toegankelijker. De technologie is zowel met analyses als beheerfuncties van grote toegevoegde waarde. Beheerd beleggen is daardoor al mogelijk vanaf een instapbedrag van €100, laat onlinebank MeDirect zien.  

Jongere generaties kampen vaak met hoge studieschulden en op de oververhitte huizenmarkt wordt tot wel 20% overboden. Het belang om eigen vermogen te hebben is daarom nog groter dan voorheen. Voor de opbouw van dit vermogen kan beleggen een goede optie zijn. Alleen geldt voor bijna een derde van de Nederlanders dat beleggen te ingewikkeld is, bleek uit eerder onderzoek van MeDirect. Ook tijdsgebrek was een drempel (14%). 

Vermogensbeheer biedt een oplossing voor mensen die niet zelf willen of kunnen beleggen, maar was voorheen alleen weggelegd voor vermogende particulieren. Met de razendsnelle innovatie in AI en geavanceerde modellen komt hier verandering in. Door onder meer verhoogde automatisering gaan de kosten per klant omlaag en kunnen kleinere bedragen beheerd worden. MeDirect biedt hierdoor met MeManaged nu online vermogensbeheer vanaf een instapbedrag van €100 en een maandelijkse inleg van gelijke hoogte. 

AI en Value at Risk-model 
Onderzoek van Ernst & Young toonde aan dat jongere generaties, specifiek millennials, behoefte hebben aan vermogensbeheer dat via een digitaal platform beschikbaar is en waar functionaliteiten continu verbeterd worden. De inzet van AI kan hier een grote factor in spelen. Bij MeManaged wordt AI bijvoorbeeld ingezet om prestaties van portefeuilles bij te houden en erover te rapporteren. Hiermee worden klanten continu geïnformeerd over ontwikkelingen. Bovendien bespaart het zowel tijd als kosten, waardoor het beheer toegankelijker wordt. 

MeDirect past het Value at Risk-model van vermogensbeheerder BlackRock toe. Dit model analyseert welk deel van een portefeuille beïnvloed kan worden door schommelingen op de markt. Als bijvoorbeeld de aandelenkoersen sterk veranderen, gaat er meer geld naar obligaties. Wanneer de markt rustig is, wordt er juist meer in aandelen belegd. De volatiliteit op de markt bepaalt de verdeling van de portefeuille, waarbij het risicoprofiel van de klant de mate van aanpassing bepaalt. Hiermee onderscheidt MeManaged zich ook van andere online vermogensbeheerproducten, die doorgaans vaste verdelingen hanteren en daardoor geen actief beheer bieden. 

Sector heeft de sleutel in handen 
Job Mantz, Country Manager bij MeDirect, meent dat AI en geavanceerde Machine Learning-modellen de sleutel zijn om vermogensbeheer daadwerkelijk te democratiseren: “Normaal gesproken was je bij vermogensbeheerders pas welkom als je een flink kapitaal meenam. Had je dat niet, dan waren de mogelijkheden beperkt. Dat was logisch gezien al het handwerk dat per specifieke klant verricht moest worden. Nu leven we in een compleet andere tijd, waarin technologie van grote toegevoegde waarde is en de drempel naar vermogensbeheer enorm verlaagt. Wat ons betreft is dat meer dan nodig, want goede vermogensopbouw is voor iedereen essentieel.”  

____________________________________________________________________