05 december 2023

Onderzoek: Digitalisering betalingen bespaart finance professionals ruim €5.000 per maand

 

Onderzoek: Digitalisering betalingen bespaart finance professionals ruim €5.000 per maand

Amsterdam, dinsdag 5 december 2023 – Twee derde (66 procent) van de financieel medewerkers in Nederland verwacht dat digitalisering van betalingsprocessen gemiddeld €5.377 per maand kan besparen. Een aanzienlijk deel (10 procent) verwacht zelfs een besparing van meer dan €10.000 per maand. Dat blijkt uit onderzoek van YouGov in opdracht van Payhawk, het wereldwijde platform voor uitgavenbeheer.

Digitalisering van betalingsprocessen kan op meerdere vlakken tijd en kosten besparen. Het grootste voordeel is dat vrijgekomen tijd besteed kan worden aan andere taken die voorheen opzijgeschoven zouden worden. Van de deelnemers gaf 39 procent aan dat ze deze tijd aan risicoanalyse zouden besteden. Maar ook budgetplanning, businessplanning en strategie staan hoog op de voorkeurslijst met 31 procent. Allemaal taken die van groot belang zijn binnen de bedrijfsvoering.

Hoewel het merendeel van de financieel medewerkers verwacht dat het digitaliseren van betalingen maandelijkse kosten omlaag kan brengen, verschilt het per persoon en bedrijf hoe groot die besparing is. Naast de eerdergenoemde 10 procent die verwacht meer dan €10.000 te kunnen besparen, verwacht 15 procent tussen €5.000 en €10.000 per maand te besparen. Verder verwacht 19 procent tussen €2.500 en €5.000 per maand te kunnen besparen en 23 procent denkt dat het onder €2.500 uitkomt.

Ruimte om vooruit te kijken

Chris van Dongen, Commercieel Directeur Benelux van Payhawk, ziet dat de voordelen van de digitalisering van betalingsprocessen nog weinig benut worden: “Bedrijven van elke grootte kunnen flinke voordelen behalen door betalingsprocessen te digitaliseren. Niet alleen vanwege de kosten die worden bespaard. Met de tijd die vrijkomt kunnen finance professionals zich focussen op de werkzaamheden die een bedrijf vooruithelpen. Op dit moment wordt de waarde hiervan nog te veel onderschat en dat is zonde.” 

Verhoogde productiviteit

Hoewel het voordeel van gedigitaliseerde betalingsprocessen terug te zien is in de kosten die kunnen worden bespaard, is dat het directe resultaat van verhoogde productiviteit. Bijna driekwart (73 procent) van de financieel medewerkers vindt dat er ruimte is binnen hun bedrijf om uitgavenbeheer te verbeteren. Het grote voordeel van een volledig geautomatiseerd systeem voor uitgavenbeheer is dat minder tijd wordt verspild aan handmatige processen. Naast verhoogde productiviteit, vereenvoudigt dit het werk voor iedereen die betrokken is.