05 juni 2023

Nederlanders zijn bang om te beginnen met beleggen

Nederlanders zijn bang om te beginnen met beleggen

Utrecht, 5 juni 2023 – Nederlanders die zelf niet beleggen, doen dat vooral niet omdat ze bang zijn dat ze al hun geld kwijtraken. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Q&A, in opdracht van MeDirect.

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende financiële buffers om te beleggen in plaats van te sparen, terwijl zij dat niet doen, stelde de AFM vorig jaar. In opdracht van Fintech/WealthTech MeDirect onderzocht marktonderzoeksbureau Q&A wat die mensen tegenhoudt om aan de slag te gaan met beleggen. Wat blijkt: ongeveer een derde van de ondervraagde personen vindt de risico’s van beleggen te groot. Gebrek aan kennis is een tweede veelgenoemde uitkomst uit het onderzoek.

Overheid benadrukt risico’s
Die uitkomst is geen verrassing voor Job Mantz, Country Manager van MeDirect: “In alle reclame-uitingen over beleggen, of als mensen een beleggingsrekening willen openen, krijgen ze te horen: ‘U kunt uw inleg verliezen’. Natuurlijk is het goed dat mensen weten dat er risico’s zijn en beseffen dat beleggen geen manier is om aan gratis geld te komen. De kans dat je alles verliest is heel erg klein, zeker wanneer je belegt voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille.”

Die nadruk op wat je kan verliezen in plaats van wat beleggen kan opleveren, is opmerkelijk nu de overheid zich steeds meer terugtrekt als het gaat om de pensioenvoorziening van Nederlanders. Steeds minder mensen hebben een aanvullend pensioen via hun werkgever en wie dat wel heeft, heeft die pensioenregeling in veel gevallen zien versoberen. De noodzaak om zelf vermogen op te bouwen in de zogenaamde vierde pijler, is dus alleen maar groter geworden. Maar volgens Mantz stimuleert de overheid deze vorm van vermogensopbouw niet: “Eigenlijk zegt de overheid tegen Henk en Ingrid: ‘als je boven op je AOW later nog iets wilt hebben, moet je dat zelf regelen. Maar ga vooral niet beleggen, want straks ben je al je geld kwijt.’ Dat is wel erg kort door de bocht.”

Behoefte aan professioneel advies
Uit het onderzoek van Q&A blijkt dat heel veel mensen best willen beleggen, als iemand ze een beetje helpt. En dan liever niet een kennis of een familielid, maar een professional. Volgens Mantz zijn er echter nog maar weinig partijen in Nederland waar de gemiddelde Nederlander terecht kan voor beleggingsadvies: “Banken bieden vaak alleen nog maar ‘execution only’. Die zeggen dus eigenlijk tegen hun klanten: ‘zoek het zelf maar uit’. Hoewel wij deze dienst ook aanbieden, bieden we ook alternatieven zoals heel toegankelijk vermogensbeheer. Normaal gesproken ben je bij vermogensbeheerders pas welkom als je een flink kapitaal meeneemt. Wie dat niet heeft, valt tussen wal en schip.”

Het onderzoek van Q&A bewijst volgens Mantz dat vermogensbeheer toegankelijker moet worden. “Mensen geven namelijk ook aan dat ze willen beleggen als het net zo makkelijk was als geld inleggen op een spaarrekening. Zo groot is dat verschil niet eens. De missie van MeDirect is om dat te bereiken.”


Bijlagen en downloads

MeDirect at The Centre.jpg
Download bestand
MeDirect 090.jpg
Download bestand