Peaks maakt een goed pensioen voor iedereen toegankelijk
Peaks maakt een goed pensioen voor iedereen toegankelijk
Amsterdam, 2 mei 2023 - Een op de drie Nederlanders ligt weleens wakker van zijn of haar pensioen. Ze zijn bang dat het opgebouwde bedrag lager uitvalt dan gehoopt, of dat ze niet genoeg opbouwen om rond te kunnen komen als ze met pensioen zijn. Voor deze mensen biedt Peaks een laagdrempelige oplossing om pensioenvermogen op te bouwen.
Een goed pensioen is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders in 2020 wel een inkomen uit arbeid hebben, maar geen pensioen opbouwen. Dat is bijna een kwart van alle mensen die werken in Nederland. Het gaat dan vooral om vooral zzp’ers, werknemers met een flexibel dienstverband en werknemers bij kleine bedrijven.
Nederlanders met een pensioengat ondernemen geen actie
Veel mensen vinden het pensioen ingewikkeld. Het voelt vaak als iets wat nog ver weg is. Daarom ondernemen zij geen actie om later een goed pensioen te hebben. Het pensioengat dat deze mensen hebben, wordt daardoor alleen maar groter.
Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt verder dat mensen die niet deelnemen aan een pensioenfonds via hun werkgever, privé ook weinig pensioen opbouwen. Mensen die (een tijdje) geen pensioen hebben opgebouwd, halen dat in latere jaren niet in. Daardoor ontstaan grote verschillen in pensioenopbouw in vergelijking met mensen die wel hun hele werkzame leven sparen voor hun pensioen.
Dat is zonde, zegt Tom Arends, ceo en mede-oprichter van Peaks. “Hoe later je begint met vermogen opbouwen voor je pensioen, hoe duurder het is. Bovendien vergroot het de kans dat je tijdens je pensioen financieel minder te besteden hebt, of zelfs in financiële problemen kan komen.”
Peaks helpt consumenten hun pensioengat te dichten
Peaks, bekend geworden met het toegankelijk maken van beleggen, wil die groep mensen helpen. Door het opbouwen van pensioen zo makkelijk mogelijk te maken, wil Peaks mensen in staat stellen hun pensioengat te dichten. “In vijf minuten heb je bij ons in de app een aanvullende pensioenrekening geopend,” zegt Tom. “In de Peaks-app heb je op ieder moment een actueel beeld hoeveel je hebt opgebouwd voor later. Daarmee wordt pensioen inzichtelijk en onderdeel van je dagelijkse leven in plaats van iets abstracts en ver weg. Pension in your pocket, noemen we dat.”
Een belangrijk voordeel is ook dat pensioenopbouw bij Peaks fiscaal wordt gestimuleerd door de overheid. Een flink deel van de inleg krijg je jaarlijks weer terug via de aangifte inkomstenbelasting: tussen de 37% en 49% afhankelijk van de hoogte van je inkomen. En over het saldo op de pensioenrekening betaal je geen vermogensbelasting. “Daarmee biedt Peaks iedereen de voordelen van een pensioenregeling die normaal gesproken alleen beschikbaar zijn voor werknemers met een bedrijfspensioenregeling,” zegt Tom.
Kader: De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel
Het pensioenstelsel in Nederlands bestaat uit drie zogenaamde pijlers:
De eerste pijler is de AOW. Iedereen die minstens 50 jaar in Nederland heeft gewoond of gewerkt krijgt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd (momenteel 66 jaar en 10 maanden) een uitkering van de overheid. Deze is voor iedereen hetzelfde (op dit moment iets meer dan € 1.350 netto voor een alleenstaande).
De tweede pijler is het pensioen dat je opbouwt via je werkgever.
De derde pijler bestaat uit vrijwillige, individuele pensioenproducten, zoals de Peaks Pensioenrekening. Het zijn producten waar je zelf voor kiest om je pensioen mee aan te vullen. Het pensioen in de derde pijler wordt net als het pensioen in de tweede pijler fiscaal ondersteund door de overheid. Een belangrijk kenmerk van deze producten is dan ook dat je geld, net als het pensioen in de tweede pijler, in principe vaststaat tot je pensioenleeftijd.